PER LA PRESA D'ALBAGES

Avui he tingut ocasió d'anar amb el Josep Maria Baltral, el meu consogre, a veure les obres de la presa d'Albages que s'alimenta de les escorrialles del canal Segarra-Garrigues. L'obra no està acabada però els diners de l'Estat no arriben i l'empresa ha hagut d'abandonar les instal·lacions, tot esperant, que algun dia arribin els diners per poder completar els detalls de l'obra.
Bé, el canal Segarra Garrigues agafa l'aigua de l'embassament de Rialb, prop de Ponts, i va travessant la plana de la Segarra i les Garrigues fins que prop de Les Borges Blanques hi ha un túnel d'uns 5 km i porta l'aigua fins a la Vall Seca que drena la llera del riu Set que també colgarà la nova presa.
El curs del riu Set estarà anegat des de l'ermita romànica de les Besses fins a l'entrada del poble de l'Albages on hi ha la presa.
És una presa curiosa doncs està feta de terra. No exactament de terra sinó un cos central d'argila i diferents capes de terres. el vessant que dona a l'embassament està recobert de pedra. Té una amplada de 500 metres (uns 5 camps de futbol). A l'estiu hi van fer passar una mica d'aigua però encara no poden posar-hi pes doncs l'obra oficialment no està acabada ...
Després de fer un tomb per fora de la resclosa he pogut entrar dins. Impressionant sentir que damunt tens 80 metres de terra... anàvem per túnels que recollien l'aigua de les filtracions que ja hi ha encara que esbombeja tota l'aigua cap a fora.
De moment impressiona veure la clotada del futur embassament buida. No sé pas si algun dia veure que l'aigua sobresegelli per canal de sortida.











Ha estat un plaer descobrir aquest nou racó de la nostra geografia.

Comentaris