TOUR DEL MONTBLANC (7): RELAIS D'ARPETTE - TRIENT

Avui ens toca ascendir a la Fenetre d'Arpette que és el punt més alt per on passa el Tour del Montblanc. Té alguna cosa de pujada mítica amb els seus 2665 m. i els seus mil de desnivell d'una tirada. El que si he de reconèixer és el seu ambient d'alta muntanya que té tota la travessa amb agulles i cimals inaccessibles.
De fet es tracta d'una variant doncs l'itinerari original no arriba a la vall d'Arpette sinó que va voltant la muntanya pel nord. Però, sincerament la proposta d'ascendir per la vall d'Arpette és molt interessant.
Primer anem per una vall plana, un antic glaciar, on hi ha unes vaques immenses que arrosseguen unes esquelles pesades. Aquí a Suïssa tot és gran, fins hi tot els comptes bancaris.
1 h 15 min. Trencall a l'esquerra que va al col d'Ecandies per on baixar l'Alta Ruta que va seguir el Paulino. Anem a la dreta. La pujada esdevé feixuga doncs hi ha molta pedra que ens impedeix dur un par regular. Al peu del coll hi ha una tartera on cal anar amb cura per no perdre les nombroses marques. A la part de dalt hi ha una canal herbosa amb una munió de senderons. Cal saber agafar dels millors el menys pendent.
2 h 18 min. Fenetre d'Arpette (2665 m.). No podem anar a fer cap cim proper doncs tot el terreny és costerut. Esperem a la colla que ja estan acostumats a pujar un desnivell diari de mil metres.
La baixada cap a l'altre vessant és també abrupta i sobtada. Els ulls se n'hi van cap al glaciar de Trient que representa com cap el canvi climàtic ja que estem relativament a prop.
2 h 58 min. Passem per la vora d'una cabana perduda en la muntanya emplaçada en un paratge idíl·lic. Continuem baixant.
4 h 04 min. Chalet dels Glaciers (1583 m.) on hi ha un gran moviment de gent. Dinem en un racó on trobem una noia simpàtica valenciana que està treballant al Col de Forclaz i ens explica que al matí ha hagut un concert de música africana a la contrada.
Per sota del Chalet agafem una sèquia planera que anem seguint. Sembla el camí del Regatell de Tuixent. Segurament la sèquia deu anar al Col de Forclaz.
4 h 24 min. Agafem un trencall que baixa al poble de Trient.
Travessem un parell de cops la carretera fins sortir al poble. El nostre hotel La Grand Ouse és un hotel antic que ha estat reciclat com a alberg. El tracta és molt agradable i a la seva terrassa s'està de meravella.
Hi ha una rentadora i una secadora encara que jo no me n'assabento i rento a mà.

Comentaris