TOUR DEL MONTBLANC (2): CONTAMINES - COL DE CROIX DU BONHOMME

Avui ens toca una etapa de pujada doncs ens situarem en un refugi que està emplaçat dalt d'un coll. Es tracta del refugi de col de Croix du Bonhomme. La veritat és que es tracta d'un refugi amb poques condicions higièniques - o potser, saturat per la gent que hi dorm - Les dutxes no les obren fins a les 5 h i es produeix una saturació de gent fent cua. Els coreans, puntuals, van ocupar les dutxes fent rigorosa fila. El terra semblava un corralina on no sabies on deixar la roba. De les tres dutxes que hi havia només en funcionava una.
De les Contamines surt un bus que ens podria deixar al santuari de Nostre Dama de la Gorge però no val la pena que l'agafeu doncs surt a les nou del matí.
A Contamines heu d'agafar la carretera que surt de la vora del pont i que puja per la vall amunt. Passeu per la vora d'unes instal·lacions d'esquí de fons que a l'hivern deuen de ser un plaer.
El primer tram de l'etapa és totalment pla i anem per la vora del riu.
42 min. Santuari de Notre Dama de la Gorge. Ara comença la pujada. Les primeres rampes són d'aquelles que et trauen el singlot. És tracta d'un camí carreter on costa creure que pugui pujar un vehicle.
1 h 20 min. Chalets de Mant Borrant (1460 m.). En moltes cases hi ha fonts que permeten beure aigua fresca. No cal dur massa aigua damunt.
2 h 20 min. Chalet de la Balme (1706 m.) que ofereix una temptadora terrassa. Aquí s'acaba la pista i comença el sender de muntanya vers el port que es veu al fons a l'esquerra. Continua el tirapits.
Esplanada per l'esquerra marxa el sender cap als estanys de Jovet. Nosaltres a la dreta.
3 h 05 min. Túmul de les Dones mortes (2041 m.) on sembla que estan enterrades una mare i una filla que feien la travessa.
3 h 50 min. Col du Bonhomme (2329 m.) fi de la vall. Hi ha un camí que baixa però nosaltres agafem un que surt per l'esquerra i continuant pujant.
4 h 20 min. Col de la Croix du Bonhomme (2479 m.) on hi ha una fita enorme que a casa nostra, i crec que aquí, anomenem montjoia per l'alegria que ens dona quan les trobem. El Tour continua carena amunt però nosaltres agafem el senderó que baixa pel vessant oposat doncs volem anar al refugi.
4 h 25 min. Refugi del Col de la Croix du Bonhomme (2433 m.). De fora té un aspecte alpí però durant el dia s'anirà farcint de gent i semblarà una llauna de sardines.
A la tarda uns quants decidim pujar al cim de la Crete des Gittes, que és un alegre tossal que tenim davant del refugi i per on passa el Tour du Beaufortain que coincideix en el refugi. Trobem alguns grups de francesos/es que estan fent aquest tomb.
La Crete fou defensada durant els primers anys del segle XX per un batalló francès davant les possibles escomeses italianes. Trobem una làpida i un petroglif que ens recorda aquesta estada militar.
Entre anar i tornar al la Crete de Gittes (2537 m.) caldria posar-hi una hora més de marxa.
Desnivell total: + 1400 m. - 100 m.

Comentaris