BATALLA DE L'EBRE: PUNTA TARGA - VÈRTEX GAETA

Avui feia un dia de gossos. Al Pirineu. nevava, a la resta de Catalunya aigua i després vent. He decidit que tenia que sortir i saber cercar l'objectiu bé. Primer he anat a veure el Vèrtex Gaeta i la punta Targa per després quan ja havien passat els núvols anar al cim de la Mort i la punta de l'Àliga recorrent escenaris de la Batalla de l'Ebre.
Reconec que havia llegit molt del Vèrtex Gaeta i de la punta Targa però no ho sabia situar en el mapa. M'imaginava un terreny diferent. M'agradat molt recòrrer aquest espai encara que fou en cotxe i una mica d'aigua i molt de fang.
Vertex Gaeta:
"3a Contraofensiva franquista: del vèrtex Gaeta a Corbera d’Ebre
A les 9,00 del matí, i durant tres hores, l’artilleria i l’aviació franquista van castigar les línies republicanes entre Vilalba dels Arcs i Gandesa. Alhora, els embassaments es tornaven a obrir, i les aigües creixien per endur-se els ponts de l’Ebre i deixar sense subministraments l’avantguarda republicana.
Acabat el bombardeig els batallons de la 74a Divisió del coronel Arias Jimenez es llençaven al atac sobre un front de prop de 10 quilòmetres. Al seu davant hi havia la 60a Divisió del major Manuel Ferrándiz i la 135a Brigada.
Els combats es van allargar durant vuit dies, fins el 27 d’agost, quan l’ofensiva va començar a paralitzar-se. En aquest temps les tropes franquistes van aconseguir avançar prop de quatre quilòmetres en direcció a la Fatarella, ocupant el vèrtex Gaeta (cota 548), i Corbera d’Ebre."

El Vèrtex Gaeta com podeu veure va ser un emplaçament molt important on es va vessar molta sang però malgrat això no hi ha cap record pels combats fratricides que es van produir en aquest indret. Aquí també les Brigades Internacionals es van encarregar de defensar aquesta posició.
Com arribar-hi:
Anem per la carretera de la Fatarella a Vilalba dels Arcs per la carretera TV 7333, En el km 4,3 observem a la dreta venint de la Fatarella un modest turó. Es tracta del vèrtex Gaeta o Tossal de la Gaeta. Em va sorprendre que fos tan poc destacat i comportes tants atacs i contratacs. Aparco a l'esquerra en un trencall prou ample per aparcar sense cap problema. 
Descripció de l'itinerari:
Pujo per un camí carreter que em duu al Mas de Ca Tisiell. Creuo uns camps d'ametllers i m'enfilo amunt ara sense camí. El meu objectiu és arribar al vèrtex geodèsic que s'aixeca damunt d'una destacada torre. La torre del vèrtex (548 m.) té potser 5 metres d'alçària i escalo agafant-me pels esgraons de ferro. Constitueix una autèntica ferrata sense línia de vida.
Pujo dalt esperant poder veure algun monument de la Guerra Civil. Res.
Baixo avall i ressegueixo el tossal. Aviat trobo línies de trinxeres i algun pou de tirador però tot està colgat de vegetació. Enfangat torno al cotxe. 
Tinc la sensació d'haver caminat per terreny dels perdedors de la guerra. I després em pregunto perquè cal un Grup de Recuperació de la Memòria Històrica. 
Temps: Entre anar i tornar cal posar-hi uns 25 minuts de visita.
Quatre Camins - punta Targa:
Segueixo la carretera cap a Villalba dels Arcs. 
En el km 8 trobem la cruïlla de Quatre Camins. Crec que va ser l'extrem més a ponent que va arribar la república en els combats de batalla de l'Ebre. Es dpnà la circumstància que la cota punta Targa va ser encomanada conquerir-la al terç de requetes de la Verge de Montserrat que estava format per catalans - el català era la llengua habitual de comunicació - on anaven molts que s'havien passat de band. Bé, doncs el dia de l'atac no van ser reforçats per cap altra unitat com estava inicialment previst i practicament el terç va desaparèixer sota els trets dels republicans. Algú va veure una doble intenció. L'endemà amb totes les forces sollevades es va ocupar la punta. En el poble de Villalba hi ha un museu dedicat als carlins a la casa Coll
En la cruïlla a Villalba hi ha el Via Crucis per la pau. Antigament havia hagut una creu feixista però actualment s'ha modificat per una creu més moderna. Hi ha una escultura metal·lica que respira més desig de pau. A l'esquerra de la carretera hi ha la punta Targa (480 m.) que ha estat respectada de les explanacions de terreny. Aquí acaba el via cruci i hi ha un monument de l'any 1968 referent als caiguts requetes. Aquí tinc la sensació d'estar en un escenari dels guanyadors de la Guerra Civil que han pogut honorar els seus morts.

Comentaris

  1. El meu besavi va morir/desaparèixer aquí… a la 23BM… el meu avi no ho sap… mai ha anat… m’agradaria portar-lo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si ho creus necessari et puc acompanyar/ajudar a dur-lo. Per la meva part encantadissim.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada