QUATRE MILS DE L'ATLAS (3): TIMESGUIDA I RAS OUANOUKRIM

El guarda del refugi ens va dir que el grup Timesguida - Ras era més bonic que el grup del Toubkal. Els colors s'han fet pels diferents gustos. El que si que és veritat és que té millor visió de conjunt des del cim ja que permet contemplar el grup del Toubkal i la carena principal amb més quatre mils. Des del seu cim, els dies clars es pot arribar a veure el desert (generalment hi ha calima) i l'Antiatlas. Per pujar cal fer una mica de grimpada però sense cap mena de rellevància.
Característiques:
Valoració: Recorregut interessant que permet completar la zona del massís del Toubkal.
Dificultat: Moderada. Sempre per sender evident. En el tram de l'aresta del coll cal fer una grimpada fàcil.
Desnivell: 1000 m.
Distància: 10 km. 
Temps: 5 hores 30 minuts.
Descripció de l'itinerari:
Des del refugi del Toubkal agafem el sender que puja per la vall principal Assif n'Isougouane deixant aviat el trencall que puja al Toubkal a l'esquerra que travessa el rierol. Nosaltres no el creuem.
Als 30 min. deixem a l'esquerra el sender que puja a l'Akoiud.
Anem pujant sense gaire pendent per la vall.
A l'esquerra ens sorpren la pujada al Tizi n'Ouanoms que va a llac d'Ifni. El sender està molt marcat amb giragonses. Nosaltres continuem plàcidament per la vall.
1 h 45 min. Arribem al Tizi n'Ouagane (3750 m.) on acaba la nostra vall. En les ressenyes d'esquí diu que no cal arribar-hi doncs uns 100 metres abans hi ha una canal que ens permet pujar. Però ara a l'estiu és una rucada doncs la tartera es veu descomposta i de mal pujar (potser si baixar-hi).
Anem per la cresta que no presenta gaires dificultats. Passem per la vora d'uns gendarmes rocosos.
Una mica ens cal grimpar un petit mur sense gaire dificultat (F+). i entrem al plateau de l'Ouanoukrim.
Un corriol surt a la dreta que no està tan marcat com el sender principal però ens permet anar pujant pel contrafort de la dreta del Ras.
2 h 45 min. Arribem al cim del Ras Oest (4060 m.) que es molt poc destacat del seu germà Est per la qual cosa no el podem incloure com a 4000's de l'Atl'as.
2 h 50 min. Arribem al cim principal de Ras Ouanoukrim (4080 m.) amb una espectacular visió vers la cresta de l'Akioud i l'Afalla i més a la dreta el Toubkal.
Davant tenim el coster del Timesguida. Només es qüestió de baixar a un coll intermig i reprendre la pujada per un pedregar amb el sender ben traçat. El cim és tan pla que costa saber on està situat el cim. Unes fites ens ho indiquen.
3 h 10 min. Assolim el cim del Timesguida (4088 m.). En lloc de tornar pel Ras el que fem es agafar un sender que davalla en diagonal vers el Tizi n'Ouagane.
Aquí em plantejo pujar al Bou Ouzzal que és un cim secundari. Només té l'interès de fer una llarga cresta o veure el llac d'Ifni que està a l'altre costat.
Pujo primer vers una marcada canal. Però quan estic al peu de la canal veig que és molt pendent i decideixo girar per la dreta flanquejant la roca cimera. Així que hi pujo per la dreta.
Al cim del Bou Ouzzal (3860 m.) veig que la cota propera té una alçada equivalent.
 Per baixar ho faré per la canal pendent fent un itinerari circular que m'ha ocupat 30 minuts.
Refem el camí de pujada.
5 h. 30 min. Arribem al refugi del Toubkal.
Per obtenir el trac (no és el meu track):


Powered by Wikiloc

Comentaris