LVI PESSEBRE DE MUNTANYA: SANT SALVADOR DE TORALLA - COVA DE TORALLA

Un altre cop una bona colla d'amics i amigues ens hem retrobat per posar un pessebre al cim d'una muntanya. Enguany ha estat a l'ermita de Sant Salvador de Toralla. És un goig veure tants excursionistes en aquesta que deu ser la diada social del CEL amb més participació.
El dia ens ha acompanyat i ens ha permès jugar amb el mar de núvols que romania als nostres peus.
Cada any hi ha més nets i netes d'amics nostres i hi ha menys companys per la banda alta (enguany ens ha deixat un germà Jové). Però és un goig veure les tres generacions compartint el plaer de la muntanya és molt entranyable.
És una pujada que he fet diverses vegades però aquest cop m'he aventura`t a visitar la cova de Toralla que s'amaga al cingle nord i és molt fàcil de localitzar i visitar encara que és una mica laberíntica.
Característiques:
Dificultat:Baixa. La visita, però, de la cova afegeix un toc d'aventura.

Desnivell:   350 metres.
Distància: 1,7  km.
Inici i final: El poble de Toralla.
Temps : 34  minuts a l'ermita de pujada. Visita a la cova: 14 min. anada - 30 min. visita.

Descripció de l'itinerari:
Toralla (945 m.) és un cofoi llogarret arrapat a l’extrem llevantí de la serra de Sant Salvador que és, per la seva part, una de les branques que surten del cos central del Pui de Lleràs. 
A l’extrem est s’alça el castell que, per la seva privilegiada situació, té una perspectiva excepcional sobre la Noguera Pallaresa. Per pujar dalt del castell (990 m) cal davallar al nucli central del poblet i prendre un senderó que surt per darrera de las primeres cases. Hem de tenir present que el camí esdevé laberíntic per tal de poder superar les diferents lleixes de roca que tanquen el lloc. És tot un repte coronar la fortalesa.
Des del coll de Toralla - situat en la part alta del poble i que s’obre cap a la vall de Serradell – prenem un senderó a ponent. Passem per darrera d’un dipòsit.
6 min. Sortim a la carena amb una extensa panoràmica cap al nord, amb els pobles de Serradell i Erinyà al peu de la muntanya de Sant Aleix. Bifurcació. A mà dreta neix un camí planer que, per l’obaga, porta en 14 minuts al dessota de la coneguda cova de Toralla, important assentament prehistòric. És una cova interessant amb una distribució caòtica ja que hi ha tres nivells que en algun moment es comuniquen. Vaig anar pel nivell inferior que em sembla que és el que té més llargada (uns 270 metres). Més informació.
Seguirem pel trencall de mà esquerra.
Voregem per damunt del penyal alterós del Pigol (o el Pical), una grossa agulla separada de la cinglera, per l’esquerra (sud).
14 min. Sortim a un contrafort des d’on albirem ja la capella de Sant Salvador en el cimal.
17 min. Collada en la cinglera des d’on atalaiem la vall de Serradell i les muntanyes de la Vall Fosca.
22 min. Passem propers a l’agulla del Pigol (o el Pical).
24 min. Nou collet (1.165m.) amb l’aèria visió del llogarret de Serradell i la captivadora Picorra del Racó, que sembla una mena de supositori gegantí.
34 min. Ermita de Sant Salvador (1.225 m.) en el cor de la serra homònima. Malgrat la seva estructura senzilla i rusticitat és un indret encisador especialment pel seu preuat panorama. L’edifici ha estat restaurat però encara guarda el sostre de llosa. Fins aquí dalt arriba una pista que mena a una torre de comunicacions propera. 
Per veure més fotografies:


Per si voleu obtenir el track de la sortida:

Comentaris

  1. Ai Joan Ramon, el ritme inexorable de la vida! I tant que és un goig veure juntes les tres generacions a redós del pessebre.
    M'agradaria conèixer aquest lloc tant bonic. Qui sap si un dia...per si de cas m'he baixat el teu track. Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Xiruquero-kumbaià, gràcies a tu pels comentaris. L'excursió es curta. I sempre es pot fer en tot terreny.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada