SORTIDA DE VEGUERIA: GR 175 DE VALLBONA DE LES MONGES AL SANTUARI DEL TALLAT

Un altre any l'excursió de la Vegueria. Enguany l'organitza els companys de Balaguer. Del Centre de Lleida ens apleguem 10 companys/es.
Primer de tot felicitar als amics del Centre Excursionista de Balaguer per l'organització i per l'arrossada que ens vam fotre entre costelles i esquena. Era tant bona que el cuiner que es pensava que en feia de sobres es va quedar sorprès quan va veure que els carpantes ens la vam acabar en un obrir i tancar d'ulls. També gràcies pel bon acolliment que ens van oferir la colla balaguerina.
La jornada va comença amb una visita al celler de l'Olivera, molt interessant però les cames demanaven un xic de marxa...

Característiques:
Dificultat: Baixa.
Desnivell:  320 metres.
Distància:  8,5  km.
Inici: Vallbona de les Monges
Final: Santuari del Tallat.
Temps total: 1 hora 50 minuts
Valoració: Molt interessant, malgrat passar per indrets humanitzats.

Descripció de l'itinerari:
Sortim de Vallbona de les Monges (468 m.), bastit a l'ombra del monestir cistercenc de Vallbona que acull una comunitat femenina. Sortim cap al sud del poble, seguint en tot moment els nombroses cartells que marquen el GR 175 cap a Montblanquet.
Passem pel costat d'una creu amb una excepcional visió sobre la vila.
Anem per pistes seguint turons acomalats poblats de pins mentre que els fons estan aprofitats per generoses oliveres i terra campa.
24 min. Travessem la carretera als Omells de Na Gaia. Cal baixar uns metres a l'esquerra però aviat agafem un nou trencall. Anem tota l'estona per pista.
56 min. El GR gira a l'esquerra per baixar a Montblanquet encara que podem continuar per la pista i aniríem més directes al Tallat que ja albirem al fons. Per aquí vaig resseguir les defenses de la Guerra Civil de la L2.
1 h 10 min. Estem a l'entrada del llogarret de Montblanquet i cal fer una ullada a la seva església amb un campanar d'espadanya sòlid i una porta de mig punt prou interessant. Vam tenir la sort que estava oberta i visitar el seu interior.
A la sortida de la vila hi ha una una pujada on hi ha una altra creu que sembla desitjar-nos una bona excursió. Anem paral·lels al Clot de la Creu que ens duu al peu del turó del Tallat.
1 h 44 min. Abandonem la pista i prenem un trencall a la dreta que ens duu a la carretera al Santuari.
1 h 50 min. Esperonats per l'olor de la paella les cames acurten l'arribada al Santuari marià de la Mare de Deu del Tallat (787 m.). Una talaia privilegiada per contemplar la Conca de Barbera que sembla estendre's als nostres peus, una munió de pobles de l'Urgell i de les Garrigues.
Quin emplaçament han triat els dos monges eremites que han triat fer vida contemplativa en aquest far interior.
Ara a la paella que ens l'hem ben guanyat!
Teniem més fotos: Aquí podeu aconseguir el track:

Comentaris