COVA DEL TABAC PER LA CANAL DE LA FEIXA

La previsió meteorològica era pluja. He intentat aprofitar el matí pujant a la cova del Tabac per un camí diferent al que puja de la presa de Camarasa. Ho he fet per una marcada canal que solca el sòcol de Mont-roig fins la Feixa on he trobat el camí ben marcat fins a la cova. A dins m'he trobat amb la sorpresa que una guia de l'Espai Origens estava explicant les pintures que no havia sabut trobar mai. Després he retornat per tota la Feixa i he enllaçat amb el camí que baixa del refugi del Pletiu de l'Extrem o del Buho i he descens fins el coll d'Orenga i el Segre per sortir de nou a la carretera. Una circular 10.

Característiques:
Dificultat:  Mitja. Pujada per la canal sense sender, cal intuïció i esperit d'aventura.
Desnivell:  500 metres.
Distància:  7,1 km.
Inici  i final: Km 45 de la C-12
Temps total: 3 hores 27 minuts.
Material: Dur roba vella per passar sense remordiments per la vegetació.  
Itinerari  circular.
Valoració: Molt interessant per ser original.


Descripció de l'itinerari:
A l'altre costat de la carretera veiem una senyal - antiga - recordant el perill de fer foc i pel costat surt un corriol que enllaça amb el que devia ser la carretera vella totalment desdibuixada.
4 min. Abandonem la pista i prenem un trencall a l'esquerra. Hi ha alguna fita que ens ajuda a orientar-nos en aquest coster d'arbusts i de pedra. Anem pujant resseguint el camí que fan els escaladors quan baixen de la paret. Ens encarem vers una canal molt marcada per on pujarem. Més amunt el pas s'estreny però llavors el senderó ja és més evident. Pendent forta.
Grapes per pujar.
45 min. La canal s'aboca a la Feixa. Anem a la dreta. Per dalt, a tocar del cingle, hi ha el camí. No cal decantar-nos decididament sinó anar cercant el millor pas. Hi ha un sostre immens que ens pot servir d'orientació per si volem saber el moment que hem de baixar a cercar la canal a la tornada.
1 h 07 min. Passem per damunt d'una altra canal on cal fer un rapel per baixar. Continuo per la Feixa.
1 h 18 min. Enllacem amb el camí que procedeix per la Feixa, a peu de paret. (No hem anat gaire ràpids ja que volia buscar aquest baixador, crec que si a la sortida de la canal haguéssim anat més decididament a buscar el cingle superior haguéssim guanyat temps i rascades).
1 h 28 min. Sortim al camí principal, precisament on hi ha el primer tram de cadena i de grapes. Vaig seguint el camí, ara sense cap mena de dubte. Fa anys aquest camí no era pas tant evident però el pas dels excursionistes ha fet que estigui tan ben arranjat. Ara no és qüestió de pujar per aquí sinó popularitzar el pas de la Canal per fixar el senderó de pujada alternatiu.
Tenim ferralla de cadenes i grapes per pujar sense cap problema.
Detall de la pintura
1 h 36 min. Arribem a la cova del Tabac amb una impressionant boca triangular d'entrada. Tinc la sort de trobar-me a companys/es que estan escoltant les explicacions de l'Ainoa que ens ensenya les pintures rupestres. I mira que l'altra vegada que vaig estar les vaig buscar com un boig!!! Si voleu visitar la cova cal dur frontal.
Per saber més:
Informació del camí de pujada des de la presa de Camarasa.
Al voltant de les pintures rupestres.

1 h 43 min. Abandonem el camí principal i tornem a agafar el camí de la Feixa que seguiré íntegrament. Aviat el sender va a buscar la paret. Tram molt agradable.
2 h 7 min. Passem per sota d'un sostre immens i solitari. Fa una estona he passat la parets dels Sostres però aquest està sol i proper. Una mica més enllà davalla la canal per on he pujat però ara vull continuar per la Feixa.
2 h 13 min. Trobem un mur de pedra que devia de servir per tancar els animals.
2 h 17 min. Girem un marcat contrafort de la muntanya i voltem a la dreta, abandonant el riu Segre que venia paral·lel. Nova visió dels captivadors cingles del Mont-roig.
Passem per una nova pleta per tancar el bestiar.
2 h 25 min. Prenem una pujada ferma per anar a cercar el camí que baixa del coll del refugi del Pletiu de l'Extrem.
2 h 28 min. Enllacem amb el sender que baixa del refugi. Ara ens toca baixar.
2 h 49 min. Sortim al coll d'Orenga (415 m.), on arriba una pista que travessem. Anem per un carrerany molt fressat.
3 h. Per l'esquerra surt un camí que potser adreçaria camí. Baixa a un barranc i puja per l'altre vessant. Nosaltres baixem pel camí més evident.
3 h 08 min. Sortim a un camp d'oliveres. Hi ha un cartell a la dreta cap a Sant Llorenç. Anem a l'esquerra.
3 h 10 min. Fem cap a una pista més important, a tocar al riu Segre. Davant tenim les restes del pont medieval, la gent del país en diu romà, que fou volat l'abril de 1938 per les forces republicanes per dificultar l'avançament de les forces feixistes.
3 h 22 min. Travessem la carretera a tocar del pont del Pastor o de l'Illa. Anem per la carretera vella. Atenció que hi ha un revolt a l'esquerra que costa de veure. Sortim a la carretera prop de l'indret on hem deixat el cotxe.
3 h 27 min. Aparcament.
Accés:
Aparcament passat el km. 45 de la carretera de Camarasa a Tremp (C-12) en una esplanada a la dreta. Una mena de fita gegant (de dues pedres) ens indica l'indret.
Per obtenir el track:

Comentaris